Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta accepteras ditt samtycke. Learn more

120.7m FM

Sur surstromming

opinion

De två blå plasttunnorna som är fyllda med strömming står i garaget hemma hos Bertil i Örviken. Själva jäsningen tar mellan åtta och tio Sur surstromming och nu är de små delikatesserna färdiga att ätas. I dag är det visserligen surströmmingspremiär, men Sur surstromming är inget som de tre strömmingsinläggarna bryr sig om. Endast en gång har trion misslyckats med sin surströmming. Det året hade de kommunalt dricksvatten i saltlagen, till skillnad mot alla andra år då de använt eget brunnsvatten i processen.

För att fisken ska mogna kontrollerat så måste temperaturen vara mellan 15 och 18 grader. När jäsningsprocessen ska avbrytas avgörs av hur strömmingen luktar och smakar. Han kallas även Surströmmingskungen och sitter i Surströmmingsakademin. Bröderna var inte svårövertalade. Första året saltade de in 5 kilo strömming tillsammans med kompisen Staffan Augustin.

Är detta din favorit? Klicka...

Nu, tio år senare, har trions produktion ökat. Första åren fiskade de själva, men nu köper de strömmingen av Gunnar Hedlund, yrkesfiskare i Skelleftehamn. Det är viktigt att fisken är färsk och att den är fångad lokalt, anser de.

Sur surstromming Ludvig Surströmming, som trions strömming heter, är döpt efter ett sund i Skellefteås skärgård. Surströmmingstillverkningen är en hobby och endast för eget bruk, påpekar bröderna.

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.

Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga. Det innebär inte i första hand att vi formellt är bundna till en strikt regelsamling. I Norrans publicistiska uppdrag ingår Sur surstromming informera, rapportera och kritiskt granska.

Det ligger i sakens natur att en del av det vi berättar inte kommer att uppskattas av alla. Vissa kan till och med uppleva att de lider skada av en publicering. Om du upplever att du lidit en otillbörlig publicitetsskada ber jag dig att omedelbart ta kontakt med vår nyhetsdesk på 00 eller redaktion norran. Vill du ha en pressetisk prövning av en publicering som Norran har gjort så kan du också göra en så kallad PO-anmälan. Om du personligen upplever dig kränkt av en publicering på norran.

Det innebär vanligen att du är namngiven eller på annat sätt utpekad i publiceringen. Publiceringen ska inte vara äldre än Sur surstromming månader, såvida inte särskilda skäl föreligger.

Anmäler gör du enklast via Allmänhetens Pressombudsmans webbformulär. Du kan också mejla till po po. Från färsk till sur — de gör sin egen surströmming Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar Sur surstromming något aktuellt.

Vid pågående nyhetshändelser kan Sur surstromming förändras efter att artikeln har skrivits. Notera att denna artikel är från Publicerad uppdaterad Kejsar Ludvigs Surströmming är klar. I tio år har bröderna Bertil och Tomas Öhlund, tillsammans med kompisen Staffan Augustin, jäst sin egen strömming. Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut. Kommentera artikeln I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.

Anmäl till Pressombudsmannen ×. Så gör du en PO-anmälan Om du personligen upplever dig kränkt av en publicering på norran. Lars Andersson Ansvarig utgivare. Aktuell artikel 1 av 8. Från färsk till sur — de gör sin egen surströmming. Surströmmingens historia fram till just nu.

Surströmmingens historia fram till just...

Enligt Ruben Madsens syn på livet och i det, vår närvaro. Introduktion. "Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars. I år räknar man med att svenskarna äter burkar surströmming. Och för första gången äts numera mer surströmming söder om Dalälven.

Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning.

Den heter onekligen surströmming men...

Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill.

DU ÄR HÄR:
Nyhetsflöde